Sirana Gašić danas dostavlja mliječne proizvode hotelima i restoranima u sve dijelove Hrvatske.
Prije točno osam godina, u dobi od nepunih 27 i u pratnji pet godina mlađeg brata, Katarina je došla u banku i zatražila kredit za otvaranje sirane. Bio je to odgovor sestre i brata Gašić kada su roditelji rekli da više nemaju snage za nastavak s mljekarstvom i da će farmu s 50-ak muznih krava rasprodati. Danas su sirevi obitelji Gašić gotovo brend Osječko - baranjske županije
Beketinci su selo smješteno u dolini rijeke Vuke, nedaleko Osijeka. Prostor na kojem je uzgoj muznih krava poznat kroz desetljeća. Katarina Gašić Drlić je oduvijek znala da cijelu proizvodnju treba uzdići na viši nivo i stoga se za to odlučila i educirati. Postala je inženjer agronomije. Brat je završio poljoprivrednu školu i okrenuo se ratarskom dijelu neophodnom u promišljanju prehrane krava. - Farma je izvan sela, ali dovoljno blizu da smo tamo svaki dan. Kod nas je uvijek bilo oko 50 muznih krava, a još je moja baka raznosila po kućama i prodavali tzv. švapski sir. No, roditelji obeshrabreni stalnim padom cijene mlijeka razmišljali da od svega odustanu i rasprodaju farmu. No, očev san je oduvijek bio otvoriti siranu i bio je to trenutak za sada ili nikada. U startu nam je bilo neophodno oko 350.000 kuna ili sadašnjih 50.000 eura. Cilj je bio da u godinu dana sve vratimo i krenemo sa zaradom. No, sve smo uloženo vratili za pola godine. Tada sam prijavila brata na natječaj za najboljeg mladog poljoprivrednika i tu smo dobili veliku reklamu te je krenuo značajan rast proizvodnje i prodaje, priča Katarina
Danas paleta sirane Gašić obuhvaća proizvode od svježeg mlijeka, sira i vrhnja, preko kuhanih sireva i to od onih s bučinim sjemenkama, vlascem, koprom, crvenom paprikom do linije jogurta. Zaštitni znak sirane je sir s četiri okusa.
Katarina Gašić Drlić
Otkrivano tajnu kuhanog sira
- Cijeli krug čini cjelinu, a svaka četvrtina je različita kao što je i naša obitelj. Kuhani sir zapravo je u Slavoniju stigao iz susjedne Bosne, a vrlo se jednostavno pripravlja. Za primjerice kilogram sira neophodno vam je oko pet do šest litara mlijeka, ocat i sol. Naravno, to ne može biti obrano mlijeko iz trgovine i tajna uspjeha je u kvalitetnom mlijeku. Ono se kuha sa soli i octom, koji zapravo gruša to mlijeko i ostaje naposljetku sirutka i taj gruš. Gruš se onda oblikuje u kalupu i mora stajati dva sata da bi se formirao. Potom ide u hladnjak i nakon 24 sata je spreman za konzumaciju. On može stajati čak i više od dana izvan hladnjaka i neće se pokvariti. Zbog toga je naš najtraženiji proizvod koji šaljemo dostavnom službom bilo gdje u Hrvatskoj, a izbor od 12 vrsta sirova moguće je kupovati u web shopu. Restorani i hoteli naši su redoviti kupci, a prodajemo i na glavnoj osječkoj tržnici. Naravno, proizvode je moguće kupiti i direktno u sirani u Beketincima, objašnjava Katarina.
Uspjeh samo uz ljubav za ovaj posao
Obitelj Gašić napominje za sve one koji razmišljaju o ulasku u mljekarsku industriju da posao s s kravama podrazumijeva brigu od gotovo 24 sata. - Ustajanje kreće u 4 sata ujutro, kada se hrane krave i čiste štale što za sada čine naši roditelji, a ja se ustajem oko pet. Pogon sirane radi od 6 h do 14 sati. To podrazumijeva preradu mlijeka i pakiranje, te slanje kupcima. Poslijepodne brat i roditelji još idu i u polje ovisno o ratarskim zahtjevima. Radimo na proširenje, a krećemo i na robotsku mužnju. No, mi zapravo u razvoj idemo polako, jer ne želimo u kredite. Od ovog posla se može lijepo živjeti, ali ima jako puno posla i to je posao 24 sata cijelu godinu. Samo treba biti uporan i to treba voljeti, zaključuje ova mlada slavonska poduzetnica.
Više informacija o sirani Gašić možete dobiti na društvenim mrežama Facebook i Instagram