Nije klasična influencerica, nego diplomirana inženjerka prehrambene tehnologije i specijalistica nutricionizma koja svojim pratiteljima na društvenim mrežama dijeli slasne recepte, kao i savjete o prehrani
Još kao djevojčica maštala je postati liječnicom ili barem slikaricom. U srednjoškolskim klupama, odlazeći na praksu u ljekarnu, shvatila je kako se ne vidi ni kao farmaceutkinja. A onda joj je kliknulo. Upisala je Prehrambeno-biotehnološki fakultet. Diplomirala je na čokoladi, zapravo teškim metalima u čokoladi.
Znanstvena influencerica
'Čokoladu volim, ali ne baš pretjerano', otkriva nutricionistica Angelina Paić koja sada već može ponijeti epitet znanstvene influencerice, jer na društvenim mrežama ima gotovo 10 tisuća pratitelja. Kada karijeru odvrti na početak, a bilo je to 2005. kada se kao mlada inženjerka prehrambene tehnologije zaposlila u nekadašnjem PIK-u Rijeka, sažet će kratko kako se o hrani i prehrambenim navikama razmišljalo 'potpuno drugačije', nego danas društvenim mrežama
Riječanka koja je u Slavoniju stigla zbog ljubavi
U Osijeku je završila zbog ljubavi, supruga Slavonca. S promjenom adrese, došlo je i do zaokreta u poslu, pa je s hrane prešla na analizu vode, radeći u laboratoriju Vodovoda Osijek. Ali, hrana joj je uvijek bila 'izazovnija od vode'. U svijet nutricionizma zaronila je zbog vlastitog zdravstvenog problema jer je shvatila kako u našem društvu nedostaje sustav prevencije i onoga što rade nutricionisti.
'Rođenjem kćeri sam spoznala koliko imamo nezdrav odnos prema svom tijelu u smislu dijetalne kulture koja je bila prisutna u medijima. No, posljednje dvije godine se to mijenja', kaže Angelina koja je o nutricionizmu aktivno počela pisati i objavljivati na društvenim mrežama posljednjih pet godina.
Svoju rolu na internetu, reći će, pokrenula je pod temom 'Ne drži dijetu, drži do sebe'. Prethodilo je tome deset godina istraživanja, usavršavanja i na posljetku specijalizacija iz nutricionizma.
Znanstveno je dokazano da se ne moraš odreći kruha i krumpira
'Kada sam se odlučila angažirati na društvenim mrežama, željela sam da ljudi čuju stručnu osobu, da se ne moraš odreći kruha, krumpira, da oni ne debljaju jer se u to doba promovirala keto prehrana bez koje ne možeš smršaviti, a znanstveno je dokazano da možeš. Važno je samo napraviti balans i individualni pristup svakoj osobi', opisuje ova nutricionistica.Slaže se s tvrdnjama kako su ljudi prije bili zdraviji, a danas konzumiraju 'sve i svašta'.
'Obolijevaju mladi ljudi, 20-godišnjake boli kičma, a prije se to događalo ljudima u 60-im godinama. Dijetalna kultura nije dobra, riječ je o tome kada nekoga stalno tjeraš na dijetu, kada sve žene stavljaš u isti koš, namećeš idealne proporcije 60-90-60, kada dva mjeseca poslije poroda moraš stati u stare traperice. A važno je brinuti se za sebe, za bebu, važno je biti dobro', ukazuje.
Mikrobiom je centar našeg imuniteta, mentalnog zdravlja
Kroz posao se susretala i radila s javnim osobama, manekenkama, sportašima.... Okrenula se holističkom pristupu, odnosno osobu gleda u cjelini.
'Užasava me da su nam djeca pretila, pri samom europskom vrhu smo, i da će biti prva generacija koja će imati kraći životni vijek od svojih roditelja. Mi se prejedamo i onda mislimo kako smo siti, a takva navika kreće od djetinjstva jer su nam se kao djeci servirale porcije za odrasle ljude i tjeralo da pojedemo sve, da se do tada ne možemo ustati od stola.', kaže nutricionistica Angelina koja je od 2018. godine počela govoriti o mikrobiomu koji je, ističe, sada postao trend. '
Mikrobiom je centar našeg imuniteta, mentalnog zdravlja. Dijete nemaju smisla jer ne postoji ona koja svima odgovora, jer smo svi različiti. Mikrobiom je poput otiska palca, gdje ne postoje dva ista', kaže. Ističe kako se pojedine bolesti mogu odgoditi ili prevenirati ispravnom prehranom. Zbog toga je važna edukacija, jer, kaže, kasno je kada ljudi na savjetovanje dolaze s već potvrđenim dijagnozama.
Na vrata njezine, opisat će to, nutricionističke ordinacije, češće kucaju žene, ali javljaju se i muškarci. Surađuje i s laboratorijem koji prati najnovija istraživanja u kojem se može napraviti analiza mikrobioma. 'Polako se mijenja svijest jer su ljudi shvatili da dijeta ne funkcionira nakon što su bili na 5 ili 6 njih. I to mi je drago. Klijenti mi dolaze sa svojim anamnezama, nalazima, prolazimo kroz upitnik pa na temelju toga napišem preporuku za eventualno dodatne pretrage. U mom poslu ne gasim simptom, nego tražim uzrok', objašnjava način rada.
Hrana treba biti doživljaj, treba se jesti svjesno
Najviše joj upita stiže iz Zagreba. No, slika klijenata, se mijenja. 'Prehrana igra veliku ulogu. Stoga smo kolegice i ja entuzijastično krenule u edukaciju preko Interneta, to je kao neka vrsta društveno-korisnog rada. Željele smo biti od koristi i onima koji ne mogu izdvojiti novac za sat vremena savjetovanja, ali mogu dobiti opće smjernice. Hrana je informacija, a tijelo kao auto kojemu trebaš dati energiju', kaže. Ističe kako sama namirnica nije problem, ali ovisi primjerice tko, kada i koliko čvaraka pojede.
'Kod Slavonaca je problem jer jedu premalo povrća, porcije su ogromne, a ponuda u restoranima, iako se tu stvari kreću na bolje, zastrašujuća.', govori nutricionistica te dodaje kako je sretna kada u restoranima vidi lijepo prezentiranu hranu, kada je tanjur šaren, s povrćem, mikrobiljem. 'Hrana treba biti doživljaj, treba se jesti svjesno, žvakati je. Ja jedem apsolutno sve, ne odričem se ničega, ali imam balans', govori Angelina koja rado jede piletinu, ribu, sladoled joj je jedna od dražih namirnica, posebice onaj voćnih okusa. Omiljena joj je i lubenica, a od voća obožava šumsko i bobičasto. Na tanjuru joj se često nađe brokula, kao i jela od bundeve. 'Volim jesti sezonske namirnice, šareno i raznoliko. Istarska kuhinja mi je jako draga.Pojest ću i fiš i čobanac, ali ne volim ljuto. Važno je prihvatiti sebe onakvim kakav jesi i težiti biti zdrav', poručuje nutricionistica Angelina Paić koja je okrenula novu karijernu stranicu i iskoračila u svijet biznisa otvaranjem savjetovališta u Osijeku.
Autor: Tina Kralj
Foto: Marina Loves Photography; Kaboom Pics; Pexels