Za hrabre gurmane pronašli smo deliciju zbog koje vrijedi otputovati u Budimpeštu
Za ovu jesen pronašli smo novu gastro destinaciju koja bi mogla oduševiti sve radoznale gurmane željne novih okusa i autentične pripreme hrane. Naime, restoran 21 Magyar Vendéglő, smješten u bajkovitom ambijentu budimskog povijesnog prostora, objavio je svoj jesenski meni na kojem se našao gulaš od medvjeda. Kako navode, riječ je o jedinom restoranu u Mađarskoj koji nudi ovu vrstu mesa. U Hrvatskoj se medvjeđe meso može pronaći na meniju nekoliko ugostiteljskih objekata u Gorskom kotaru, no sjevernije od toga ova delicija nije dostupna, pa je riječ o uistinu jedinstvenom gastro iskustvu.
Posebnost ovog gulaša jest u tome što se priprema na tradicionalan način, prema recepturi mađarskog gulaša, uz korištenje autentičnih transilvanskih sastojaka. U restoranu ga spravljaju sa suhim crnim vinom, borovicom i lovorovim listom, stvarajući spoj okusa divljači i klasičnog mađarskog gulaša. Za pripremu se koristi medvjeđi but, koji je mišićav i vlaknast dio bogat masnoćom, a kuha se polako tri do četiri sata kako bi jelo poprimilo mekoću i snažan, izrazito pun okus.
Kako vas medvjeđe meso ne bi iznenadilo, vrijedi reći da njegova crvenkasta nijansa, vlaknasta tekstura i veći udio masti daju bogatiji i intenzivniji okus od uobičajenog mesa divljači. Jelo se poslužuje s kremastim pire krumpirom i hrskavim čvarcima od guske. Kombinacija je to koja istodobno odiše rustikalnošću i profinjenošću te savršeno nadopunjuje snažan karakter mesa.
Rijetki sastojci nabavljaju se od provjerenih dobavljača, čime se jamči svježina i sigurnost hrane. Medvjeđe meso dolazi iz lovišta oko Ivóa, gdje je njegova konzumacija odavno tradicija. Smješten u srcu Budimske tvrđe, u ulici Fortuna, restoran 21 Magyar Vendéglő nudi gostima spoj tradicionalnih mađarskih okusa i toplu, privlačnu atmosferu bistroa. Svakako još jedan razlog za posjet Budimpešti ove jesen.