Hladniji dani, dobra serija i topla deka uz miris jeseni koji se širi iz kuhinje? Ako vam ovo zvuči kao savršen scenarij, onda imamo upravo ono što vam treba. Sezona jesenskih plodova je krenula, a u trgovinama su već osvanuli predivni kesteni.
Jesenski klasik u najjednostavnijem izdanju
Zbog toga, pronašli smo jednostavan, ali neodoljiv recept za domaći kesten pire koji se priprema u svega nekoliko koraka, sa samo četiri sastojka.
Sastojci:
350 g kuhanih ili pečenih kestena
480 ml vode ili mlijeka
1-2 žlice šećera (po ukusu)
½ vanilin štapića ili 1 čajna žlica vanilin ekstrakta
Korak po korak do savršenog kesten pirea
Priprema:
Pripremite kestene
Ako koristite sirove kestene, najprije ih skuhajte ili ispecite, pa ogulite.
Usitnite kestene
Vilicom, gnječilicom ili u multipraktiku usitnite kestene dok ne dobijete glatku, kašastu smjesu.
Dodajte toplu vodu/mlijeko
U zgnječene kestene dodajte toplu vodu ili mlijeko. Mlijeko će vašem kesten pireu dati bogatiji, kremastiji rezultat.
Zasladite i začinite
Dodajte šećera prema ukusu i vanilin ekstrakt.
Ponovo sve sjedinite
Kesten pire možete poslužiti topao ili ohlađen, samostalno ili uz dodatak tučenog slatkog vrhnja, naribane čokolade ili malo cimeta. Savršeno za kraj ručka ili kao desert uz šalicu čaja ili kave.
Ono što najviše volimo kod ovog recepta jest njegova prilagodljivost. Lako ga možete pretvoriti u raskošniji desert ili ga ostaviti jednostavnim i brzinskim.
Pripremila: Ena Lusavec



