U srcu Slavonije, u mirnom selu Vrpolju, nalazi se OPG Kalić, predvođen strastvenim Zvonimirom Kalićem, najboljim mladim poljoprivrednikom Hrvatske iz 2019. godine. Dok je konoplja često stigmatizirana ili povezana s rekreativnim upotrebama, OPG Kalić pokazuje kako industrijska konoplja može biti izvor održivog razvoja i inovacija.
Obitelj Kalić započela je s uzgojem industrijske konoplje 2014. godine, nakon što su prepoznali potencijal ove kulture, koji je isplativiji od tradicionalnih usjeva poput suncokreta, kukuruza i soje. Na površini od 8,5 hektara, već prve godine ostvarili su rekordne prinose sjemena u Hrvatskoj. Nakon godina rada, OPG Kalić samostalno se bavi i preradom konoplje. Njihovi proizvodi uključuju brašno, proteinski prah, ulje te kreativne dodatke kao što su kreme i serumi. Danas ovaj OPG obrađuje do 30 hektara zemlje, a njihov asortiman proizvoda proširio se s pet na nevjerojatnih 44. Koristeći cijelu biljku, od sjemena do listova i cvjetova, Zvonimir naglašava kako je brašno od konoplje idealno za pekarske proizvode jer je bez glutena.
"Ulje od konoplje najbolji je izbor za zdravstvene potrebe", ističe Zvonimir. "Jedna jušna žlica natašte može poboljšati vaše zdravlje. To ulje produžilo je život mome djedu kada je bio bolestan, a upravo je njegova bolest potaknula našu obitelj da se posveti uzgoju konoplje." Ulje ove biljke bogato je omega masnim kiselinama, a redovita konzumacija može pomoći u jačanju imuniteta i detoksifikaciji organizma.
Osim što na svom imanju nude uvid u proizvodnju konoplje, OPG Kalić privlači sve veći broj domaćih i stranih posjetitelja koji žele naučiti nešto više o ovoj kulturi. Tako su njihovo imanje već posjetili brojni LAG-ovi, znanstvenici i turisti, a gosti mogu uživati u jedinstvenim kulinarskim doživljajima, uključujući čak i pizzu s konopljom.
Glavna tajna Cannabis pizze tijesto je od konopljinog brašna, koje se potom puni rukolom, sirom i pršutom, a finalno završava sjemenkama konoplje i domaćim uljem od konoplje. Ova pizza danas se nudi i na meniju pizzerije Lipizzano u Đakovo, s kojom surađuju Zvonimir i njegova obitelj, a od konopljina brašna moguće je načiniti i tjesteninu i palačinke. Njihov cilj je proširiti dostupnost konopljinog proizvoda, poput kruha, u lokalnim pekarama. Za sve one koji razmišljaju o uzgoju industrijske konoplje, Hrvatska se može pohvaliti jednim od najliberalnijih zakona u Europi na tom polju. No, broj uzgajivača opada, što navodi obitelj Kalić da se još više angažiraju u edukaciji i promociji potencijala industrijske konoplje.
Za OPG Kalić, industrijska konoplja nije samo unosan posao, već i prilika za revitalizaciju tradicije kroz inovacije, gdje priroda, zdravlje i gastronomija idu ruku pod ruku. U vremenu kada nas sve više zanima održiva poljoprivreda i zdrava prehrana, ovo gospodarstvo predstavlja svijetlu budućnost za Slavoniju i šire.