beautiful-bridesmaids-having-fun-outdoors-2-2.jpg
15. listopada 2025.

U listopadu pijemo pjenušce – Dan šampanjca prilika za one iz našeg najistočnijeg vinograda

Šampanjac, piće koje vežemo uz hedonizam, doručak u luksuznom hotelu, novogodišnje zdravice, jagode i pool partyje na Ibizi, te, naravno, Francusku kao njegovu domovinu  ima i svoj dan.

Od 2009. godine, kada je kalifornijski vinski bloger Chris Oggenfus pokrenuo inicijativu za obilježavanje Dana šampanjaca (Champagne Day), ovaj se dan slavi svakog četvrtog petka u listopadu. Ove godine to pada 24. listopada. I dok naziv šampanjac smiju nositi isključivo pjenušava vina iz istoimene francuske regije, mi smo imali privilegij kušati neka od najboljih pjenušavih vina s hrvatskog istoka. U ladanjskom ozračju najistočnije hrvatske vinarije Papak u Iloku, kao gosti Mladena Papka, točio se ne samo traminac, chardonnay ili izborna graševina, već i  odličan pjenušac.


Položaj Radoš, najistočniji u Hrvatskoj, daje bijele i crne sorte

Masterclass koji je vodio poznati vinski autor Željko Garmaz bio je savršen uvod u Dunav Wine Fest, vinski događaj koji se proteklog vikenda održao u Iloku. Pitki i harmonični pjenušci Radoš Vina Papak te Traminac No. 10 Iločkih podruma otvorili su degustaciju koja je razbila stereotipe o Srijemskom vinogorju i tome da  Ilok nije pogodan za pjenušce. Mladen Papak, dugogodišnji glavni enolog i bivši direktor Iločkih podruma, obiteljsku je vinariju osnovao 2014. godine. Danas je gotovo enciklopedija iločkog vinarstva i jedan od najboljih poznavatelja vinogradarstva ovoga kraja. Njegov položaj Radoš, najistočniji u Hrvatskoj, daje bijele i crne sorte od kojih nastaju vina osebujnog karaktera.

Za pjenušac bazno vino ranih berbi

Papak objašnjava kako se pjenušava vina proizvode od baznog vina ranih berbi, jer je ključno postići visoku kiselost i nisku razinu šećera. Posebno je ponosan na svoj Pjenušac Radoš White – monosortni, suhi pjenušac od sorte Chardonnay, s dodatkom Traminca kao iločkog pečata i nešto Graševine. Nakon sekundarne fermentacije u boci, vino je gotovo tri godine odležavalo na talogu kvasca, što mu je dalo punoću, zrelost i ozbiljnost u strukturi. Glavni protagonist degustacije bio je upravo Radoš White, s bazom iz izazovne vinogradarske 2014. godine, ali s kompleksnošću i svježinom koja i danas oduševljava. Papak ga preporučuje uz srijemske specijalitete, a nama je serviran uz iločki ćevap. U vinariji se proizvodi i Pjenušac Radoš Rosé, od sorte Cabernet Franc, rađen po klasičnoj metodi. Berba 2014. širom Hrvatske dala je lošije crno grožđe, pa su mnogi vinari radili samo ružičasta vina, no Papakov rosé pokazao je kako i od cabernet franca može nastati iznimno kompleksan, pun i ugodno taničan pjenušac koji savršeno pristaje uz srednje pečene steakove. Može se pronaći i u ponudi online vinoteka po cijeni od oko 18 eura.

Uz bok francuskim originalima

Osim vinarije Papak, klasičnom metodom proizvodnje pjenušaca (s minimalno dvije godine dozrijevanja u boci) bavi se se još nekoliko vinarija u Iloku,  a Dan šampanjaca idealan je povod da čašu podignete upravo uz vrsne hrvatske pjenušce s istoka zemlje, koji svojim karakterom i elegancijom mogu ravnopravno stati uz bok francuskim originalima.

Pripremila:N.Z.Eberhard




#lifestyle #vino #podunavlje #dunav #romantično #gastro #Ilok #jesen #hedonizam