brent-ninaber-r98McHBXGN8-unsplash-2.jpg
11. studenoga 2025.

Ovi medenjaci od bundeve su apsolutni hit, donosimo recept blogerice iz Virovitice!

Ovaj recept Virovitičanke Sanje Mijac već je godinama hit svake jeseni

Jesenski, ali i blagdanski duh u koji smo zakoračili odmah nakon blagdana Svih svetih teško je zamisliti bez mirisa svježe pečenih kolača. Upravo zato donosimo vam recept za medenjake od bundeve,  mekane keksiće s orasima i cimetom koji u dom unose toplinu i rani dašak božićne čarolije.

Sanja Mijac, poznata virovitička food blogerica, ovog je puta bundevi dala glavnu ulogu u receptu koji spaja jednostavnost pripreme i bogatstvo okusa. Rezultat su mirisni, meki keksići koji će vas osvojiti na prvi zalogaj.


Sastojci za medenjake:

  • 130 g brašna (možete upotrijebiti i pirovo brašno)

  • 1 žličica praška za pecivo

  • 2 žličice cimeta ili začina za medenjake

  • Prstohvat soli

  • 100 g mljevenih oraha (možete staviti pola mljevenih, pola sjeckanih)

  • 1 jaje

  • 130 g šećera

  • 60 ml ulja

  • 150 g pirea od bundeve

Priprema:

Pećnicu ugrijte na 180°C. U posudi rukama spojite sve sastojke – tijesto će biti pomalo ljepljivo, ali tako treba biti. Lim obložite papirom za pečenje i žličicom vadite kuglice tijesta (za veće keksiće dodajte malo više smjese). Pecite 13–15 minuta, dok ne poprime zlatnosmeđu boju. Ostavite ih da se ohlade i pažljivo skinite s papira. Medenjaci mogu stajati nekoliko dana i postaju još mirisniji kako vrijeme prolazi.

 Savjet više:

Ako izbacite jaje, recept je idealan i za osobe s alergijama. Orahe možete zamijeniti lješnjacima ili bademima, a za dodatni blagdanski miris dodajte prstohvat muškatnog oraščića. Miris cimeta, oraha i bundeve stvorit će onaj pravi cozy ugođaj zbog kojeg jedva čekamo prosinac  i trenutke kada se kuća ispuni toplinom, svjetlucavim lampicama i neodoljivim okusom domaćih kolača. 

Piše: Ena Lusavec
Foto:Unsplash Nina Brent/IG Sanja Mijac

#lifestyle #slavonija #gastro #recepti #jesen #cozy #Božić #cozy #zima