Ovaj recept Virovitičanke Sanje Mijac već je godinama hit svake jeseni
Jesenski, ali i blagdanski duh u koji smo zakoračili odmah nakon blagdana Svih svetih teško je zamisliti bez mirisa svježe pečenih kolača. Upravo zato donosimo vam recept za medenjake od bundeve, mekane keksiće s orasima i cimetom koji u dom unose toplinu i rani dašak božićne čarolije.
Sanja Mijac, poznata virovitička food blogerica, ovog je puta bundevi dala glavnu ulogu u receptu koji spaja jednostavnost pripreme i bogatstvo okusa. Rezultat su mirisni, meki keksići koji će vas osvojiti na prvi zalogaj.
Sastojci za medenjake:
-
130 g brašna (možete upotrijebiti i pirovo brašno)
-
1 žličica praška za pecivo
-
2 žličice cimeta ili začina za medenjake
-
Prstohvat soli
-
100 g mljevenih oraha (možete staviti pola mljevenih, pola sjeckanih)
-
1 jaje
-
130 g šećera
-
60 ml ulja
-
150 g pirea od bundeve
Priprema:
Pećnicu ugrijte na 180°C. U posudi rukama spojite sve sastojke – tijesto će biti pomalo ljepljivo, ali tako treba biti. Lim obložite papirom za pečenje i žličicom vadite kuglice tijesta (za veće keksiće dodajte malo više smjese). Pecite 13–15 minuta, dok ne poprime zlatnosmeđu boju. Ostavite ih da se ohlade i pažljivo skinite s papira. Medenjaci mogu stajati nekoliko dana i postaju još mirisniji kako vrijeme prolazi.
Savjet više:
Ako izbacite jaje, recept je idealan i za osobe s alergijama. Orahe možete zamijeniti lješnjacima ili bademima, a za dodatni blagdanski miris dodajte prstohvat muškatnog oraščića. Miris cimeta, oraha i bundeve stvorit će onaj pravi cozy ugođaj zbog kojeg jedva čekamo prosinac i trenutke kada se kuća ispuni toplinom, svjetlucavim lampicama i neodoljivim okusom domaćih kolača.
Piše: Ena Lusavec
Foto:Unsplash Nina Brent/IG Sanja Mijac



